- Mart 17, 2023
- Yayınlayan: Yazar
- Kategoriler:

Boşanma Davalarında Kişisel Eşya Talepleri Nasıl Yapılır?
Boşanma davalarında kişisel eşyalar kimi zaman aile konutunda kalabilir. Eşler birbiriyle görüşmek istemediğinde veya eşlerden birinin zorluk çıkarması durumunda kişisel eşyaların alınması büyük probleme yol açar. Bunun için kişisel eşyaların iadesi talep edilmelidir. Aile Mahkemesine yazılacak bir dilekçe ile kişisel eşyaların iadesini talep etmek mümkündür. Bu talep olumlu bulunursa aile mahkemesi hakimi tarafından konutun bulunduğu ilçe emniyet müdürlüğüne eşyaların alınması için yazı yazılır. Bu yazı emniyet müdürlüğüne gönderildikten sonra kolluk kuvvetleri ile birlikte kişisel eşyaların alınması için aile konutuna gidilebilir. Boşanma avukatları eşyalarını alamayan davacı tarafın gerekli hukuki işlemlerini yaparak Aile mahkemesi’nde görülen boşanma davalarında kişisel eşyanın iadesi sağlar.
Boşanırken Kişisel Eşyalarımı Nasıl Alabilirim?
Boşanırken kişisel eşyaların alınabilmesi için taraflar kendi aralarında anlaşamıyorsa hakimden talep etmek gerekir. Boşanan tarafların aile mahkemesi hakimliğinden kişisel eşyaların iadesini bir dilekçe yazarak talep etme hakları bulunmaktadır. Yazılan dilekçe hakimlik tarafından uygun bulunduğu takdirde kolluk kuvvetleri ile birlikte giderek kişisel eşyalar alınabilmektedir. Konutta kolluk kuvvetleri tarafından kişisel eşyaların alındığına dair tutanak tutulur ve son olarak bu tutanak aile mahkemesine ibraz edilir.
Boşanma davalarında mal paylaşımı ile ilgili https://www.yanardagavukatlik.com/bosanma-davalarinda-mal-paylasimi/ bu makalemizde size birçok konuda yardımcı olacaktır.
Polisle Evden Kişisel Eşya Nasıl Alınır?
Polisle evden eşya almak için kişisel eşyalarının iadesi dilekçesi yazılması gerekir. Halihazırda görülmekte olan bir boşanma davasına kişisel eşyaların iadesi talepli dilekçe gönderilebilmektedir. Bir boşanma davası yoksa, yalnızca kişisel eşyaların iadesi için de dava açma hakkı bulunmaktadır. Bu dilekçede iadesi istenen kişisel eşyalar sayılmalı ve dilekçe net olmalıdır. Dilekçede eşyalar geri istenebilir ancak bu mümkün değilse eşyaların maddi değerinin de istenebilmesi söz konusudur. Aile Mahkemesi dilekçeyi uygun ve makul bulduğu takdirde kolluk kuvvetleri ile giderek kişisel eşyaları teslim alma hakkı ortaya çıkar.
Kişisel Eşyanın İadesi Davası Ne Demek?
Kişisel eşyanın iadesi; evi terk eden eşin alamadığı eşyalarını alması demektir. Eşyaların alınması taraflar arasında anlaşarak sağlanamıyorsa tek yol kanuni yolla almaktır. Bunun için aile mahkemesi hakimliğine dilekçe yazılır, hakimlik bu dilekçeyi makul bulduğu takdirde kolluk kuvvetlerine yazı yazar ve ardından kolluk eşliğinde kişisel eşyalar almaya gidilir.
Kişisel Eşyanın İadesi Davası Ne Kadar Sürer?
Kişisel eşyaların iadesi davası, kesin olmamakla birlikte ortalama 6 ay ila 1 yıl arasında sürebilmektedir. Kişisel eşyaların içeriği ve talep konusu davanın süresi bakımından önemli unsurlardır. Dolayısıyla süre her dava için farklılık göstermektedir.
Ziynet Eşyaları Boşanma Davası ile Birlikte İstenebilir mi ?
Ziynet eşyaları Türk Medeni Kanunu’nun 220. Maddesi gereğince kişisel eşyalar arasında sayılır. Ziynet eşyalarının iadesi boşanma davası sırasında istenilen haklardandır. Ziynet eşyalarını geri isteyen taraf nisbi harç ödemek durumundadır. Harcın nispi olarak adlandırılmasının sebebi istenecek meblağa göre değişiklik göstermesidir. Bu harç kesin süre içinde aile mahkemesine ödenir, ardından mahkeme yapacağı yargılamanın sonucunda ziynet eşyalarının iadesine karar verebilir. Ziynet eşyaları boşanma davasında istenmemişse ayrıca bir dava ile istenir
Boşanma Sürecinde Özel Eşyalar Kanunen Nasıl Alınır?
Boşanma sürecinde taraflar kişisel eşyaların alınması konusunda anlaşmaya varamazsa aile mahkemesine dilekçe yazılması gerekir. Yazılacak dilekçede hangi kişisel eşyaların istendiği ayrıntılarıyla belirtilir, ardından aile mahkemesi konutun bulunduğu ilçe emniyet müdürlüğüne yazı yazarak eşyaların alınmasını ister. Bu yazı ilçe emniyet müdürlüğüne ulaştıktan sonra kolluk kuvvetleri ile birlikte gidilerek dilekçesi yazılı kişisel eşyalar oradan alınır. Ardından kolluk kuvvetleri kişisel eşyaların alındığına dair tutanak tutar ve bu tutanağı mahkemeye ibraz eder.
Boşanma Davasında Kişisel Eşyalar Nelerdir?
Boşanma davasında kişisel eşyalar başlıca kıyafetler, makyaj ürünleri, kozmetik ürünleri, iç giyim, atkı-bere, şal-eşarp, ayakkabı, takılardır. Kişiye özgülenen ve kişinin kendi kullanımına ait ürünler kısaca kişisel eşyalardır. TMK madde 220 uyarınca ziynet eşyaları da kişisel eşya niteliğinde olup, altın bilezik ve benzeri eşyalar da istenebilir
Ev eşyalarının iadesi davası Dilekçe örneği
İSTANBUL. AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE
ESAS NO
DAVACI
VEKİLİ
: Av. E…….D……
KONU
: …… Tarihli Ara Karara istinaden geri alınmasını talep ettiğimiz eşyalardır.
AÇIKLAMALAR
:
Sayın Mahkemenizin 2023 Tarihli Ara Kararının yerine getirilmesi amacıyla geri istenen tüm eşyalar aşağıda yazılmıştır.
1.Müvekkile ait tüm kişisel kıyafetler, şal-eşarp ve çantaları, iç giyim kıyafetleri, ayakkabıları, makyaj malzemeleri, cilt bakım ürünleri.
2.Müvekkilin çeyiz olarak götürdüğü sandıktaki malzemeler, pikeleri, tülbent, havlu, seccade, yelek, el örgüsü olarak çeyizine koyduğu sandıktaki tüm ürünler, saç kurutma makinesi.
Yukarıda sıraladığımız tüm ürünler müvekkilin kişisel eşyaları olup müvekkile iadesini sayın mahkemenizden arz ve talep ederiz.
Saygılarımızla…
DAVACI VEKİLİ