Boşanma Avukatı

Boşanma avukatı kavramı resmi bir kavram olmamakla birlikte sadece boşanma davalarına bakan ve bu davalar üzerinde uzmanlaşmış, başarılı olmuş tecrübeli avukatlar boşanma avukatı olarak tanınmaktadır. Boşanma avukatı ünvanı kazanılan bir derece ve resmi geçerliliği olan bir unvan değildir. Aile hukuku alanında uzmanlaşmış özellikle boşanma davalarına bakan bu davalarda büyük başarılar elde eden, Aile mahkemelerinde müvekkillerinin davalarını kazanan başarılı Aile hukuku uzmanlarına boşanma avukatları unvanları toplum tarafından verilmektedir. Türk hukukunda Aile hukuku uzmanı, boşanma avukatı, boşanma hukuku uzmanı şeklinde resmi ünvanlar yoktur. Avukatlık mazbatasını alan Avukat; Aile hukuku davaları, boşanma davaları, ceza davaları ve benzeri davalara bakabilir. Boşanma avukatı şeklinde bir unvana bir avukatın ihtiyacı yoktur. Çünkü boşanma avukatı ve boşanma hukuku uzmanı şeklinde resmi bir unvan bulunmamaktadır.

Mevcut bir evliliğin sona erdirilmesi olarak ifade edilen boşanmanın tüm detayları, Türk Medeni Kanunu’na göre gerçekleştirilir. Buna göre boşanma işlemi ancak açılan dava sonucu hakimin kararıyla mümkün olur. Bu sürecin en kısa sürede tamamlanabilmesi ve yasaların verdiği haklardan eksiksiz yararlanılabilmesi için alanında deneyimli ve uzman bir boşanma avukatından destek almak gerekir. Çünkü bu tür davalar oldukça kapsamlı ve detaylı bir çalışma gerektirir. Mahkemede her iki tarafın da iddiaları ve savunmaları incelenir. Ayrıca anlaştıkları ve anlaşamadıkları her bir nokta değerlendirilir. Özellikle çekişmeli davalarda tartışma yaratan konuyla ilgili boşanma avukatının sunduğu deliller toplanır ve şahitler bulunur. Var olan deliller ise incelenerek tartışılır.

Siz de anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda tüm bu konuları yakından takip eden ve yasal haklarınızı almanıza yardımcı olan bir yasal temsilci edinerek işinizi kolaylaştırabilir, böylece davayla ilgili tüm yükümlülüklerinizden kurtularak rahat bir nefes alabilirsiniz. Oldukça yıpratıcı ve rahatsız edici bir süreç olan boşanma sürecinizi çok daha rahat ve sorunsuz bir şekilde tamamlamanın ayrıcalığını yaşamak adına en iyi boşanma avukatını araştırmanız ve kendisinden profesyonel destek almanız oldukça önemlidir. Boşanma avukatı İstanbul için olan ihtiyaçlarınızda bizimle, uzman avukatlarımızla iletişime geçerek detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz.

Boşanma Davalarında Aile Hukuku Avukatının Önemi

Boşanma davalarında Aile hukuku alanında uzman avukatlar ile çalışmak davanın kazanılmasında ve haklı delillerin  ispat  çok önemlidir.  Aile avukatının boşanma davalarında uzman olması gerekir. Çünkü boşanma davaları Aile mahmesinin görevi alanına girer. Boşanma davalarına aile mahkemesi hakimi bakar. Bu davalarda aile avukatı çekişmeli ve anlaşmalı davalarda boşanma dilekçesini hazırlar, boşanma davası devam eden müvekkiline bilgi verir. Davayı hukuka uygun şekilde  başarıyla tamamlar.  Aile hukuku avukatı boşanma davalarında tecrübeli olması beklenir. Boşanmayı düşünen eşler bu davaların özel uzmanlık alanı gerektirdiği için aile hukuku uzmanı olan deneyimli  boşanma avukatları ile çalışmak isterler.

Boşanma Avukatı Ne İş Yapar? 

Boşanma avukatı resmi bir sıfat değildir. O sebeple her avukat istediği davayı alabilir. Boşanma davalarında uzmanlaşmak isteyen sadece aile mahkemelerinde davaları yürütmek isteyen avukatlar bu davalarda tecrübe ve başarı kazandıktan sonra kendi müvekkilleri nezdinde boşanma avukatı olarak tanınır. Bu sebeple boşanma avukatı olarak unvan alırlar.  

Boşanma avukatı boşanmak isteyen kişileri boşanma davalarına dair kapsamlı olarak bilgi verir. Boşanma isteyen kişileri güncel bilgisiyle aydınlatır. Bu sebeple boşanma avukatlığında uzmanlaşmak çok önemlidir. Boşanma avukatı Aile mahkemesi’nde görülen boşanma davası açar, gerekçeli olarak boşanma dilekçesi yazar, duruşmalara katılır. Boşanma davalarında istinaf ve temyiz süreçlerini yürütür. Boşanmak isteyen müvekkillerin hukuki haklarını korur. Bu sebeple tecrübeli boşanma avukatı ile çalışmak sizlerin en iyi sonuçları almanıza yardım eder.  

Boşanma Avukatı Anadolu Yakası 

Boşanma davalarının anadolu yakasında görülen davaları çoğunlukla Tuzla, Pendik, Maltepe İlçelerine yakın olan Kartal ilçesinde ki İstanbul Anadolu Adliyesinde görülür. Anadolu adliyesi dışından Beykoz ve Şile İlçelerinde ki boşanma davaları ve Adalar adliyesinde ki aile mahkemesi duruşmaları istanbul anadolu yakasında yapılır.  Boşanma davalarının en yoğun olduğu adliyelerden biri olan Anadolu adliyesi aile mahkemelerinin dosya yoğunluğu çok fazla olmasına rağmen aile mahkemeleri çok hızlı çalışır. Dosya yoğunluğundan dolayı tek aile mahkemesinde iki farklı Aile mahkemesi görev yapar. Boşanma davası dosyalarına çift esas numaralı ve tek esas numaralı dosyalar olarak ayrılıp aralarında dava dosyalarının en hızlı şekilde sonuçlandırılması için iş bölümü yaparlar. Burada işlemlerin hızlı ilerlemesi için boşanma avukatı tarafından gerekli hukuki işlemlerin de yapılması gerekir. 

Boşanma Nedenleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’nda boşanma nedenlerinin her biri detaylı olarak belirtilir. Burada belirtilmiş olan nedenlerin dışında herhangi bir sebeple boşanmayı talep eden çiftler ise istedikleri sonuca ulaşamaz. Bu boşanma sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

boşanma avukatı

Ayrıca evlilik birliğinin temelinden sarsılması genel bir boşanma nedeni olurken diğerleri ise özel boşanma nedenleri arasındadır. Bu tarz durumlar ya da şiddetli geçimsizlik nedeni gibi durumlarda tecrübeli boşanma avukatı edinerek davanın seyrini en iyi şekilde yönetebilir, kanunların size verdiği haklardan eksiksiz yararlanabilirsiniz. Boşanma avukatı ücreti hakkında net bilgi edinmek için de profesyonel destek alabilir, kararınızı bu doğrultuda verebilirsiniz. Çünkü avukatın uzmanlığına, davanın zorluğuna ve ek masraflara bağlı olarak ücretlerde değişiklik görülmesi mümkündür.

Boşanma İçin Nereye Başvurulur?

Boşanma davası açacağınız zaman öncelikle yasada sizlere belirtilmiş olan boşanma nedenlerinden en az birinin evliliğinizde mevcut olması gerekir. Bu noktada bir boşanma avukatına danışmanız size yarar sağlar. Çünkü mahkemeye sunulacak olan boşanma nedenlerinin açık ve net bir şekilde belirtilmiş olması davanın seyri açısından oldukça önemlidir. Boşanma davası için başvuru yapılması gereken yer ise Türk Medeni Kanunu’nda nettir. Boşanmak isteyen çiftlerden birinin yerleşim yerindeki ya da son altı aydan bu yana oturmuş olduğu yerdeki Aile Mahkemesi’ne başvuru yapması gerekir. Şayet ilgili bölgede Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu tür detayları takip eden ve gerekli işlemleri eksiksiz bir şekilde zamanında tamamlayan en iyi boşanma avukatı İstanbul Anadolu yakası arayışı içerisindeyseniz bizden destek alabilir, bu yorucu süreci minimum zararla atlatabilirsiniz. 

Boşanma davası öncesi merak edilen ve en çok sorulan soruları cevapladığımız https://www.yanardagavukatlik.com/bosanma-davasi-oncesi-merak-edilenler/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ücretsiz Boşanma Davası Açılır Mı? 

Ücretsiz boşanma davası adli yardım talepli olarak açılır. Boşanma davası açmak için yeterli ekonomik gücü olmayan kişiler muhtarlıktan alacakları fakirlik ve üzerinde mal varlığı olmadığına dair belge ile Adli yardım bürolarına ücretsiz boşanma davası için başvurabilirler. Adli yardım bürosuna bu belgelerle başvuran kişiye adli yardım atadı atar. Adli yardım avukatı olmak için avukatların adli yardım bürosuna isimlerin kayıt ettirmeleri gerekir. Adli yardım avukatı kendisine atanan müvekkilini uygun süre içinde  ofisine davet edip gerekli hukuki işlemleri yapar. Boşanma davalarının görüldüğü Aile mahkemesinde vekaletli avukatı olur. Duruşmalara girer. Müvekkilini haklı çıkarmak için beyanlarda bulunur.  Boşanma davasını kazanmaya çalışır. 

ücretsiz boşanma davası

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de bu tür davaların nasıl açılacağıdır. Şayet Türk Medeni Kanunu’na göre belirtilmiş olan boşanma sebeplerinden en az bir tanesi söz konusu ise dilediğiniz zaman bir dilekçe hazırlayabilir ve yerleşim yerinizdeki Aile Mahkemesi’ne hazırlamış olduğunuz dilekçeyi verebilirsiniz. Dilekçeyle birlikte gerekli olan evrakları da toparlamanız ve ilgili mahkemenin tevzi bürosuna vermeniz gerekir. Ayrıca tevzi bürosu tarafından hesaplanan harç ve masrafları ödemelisiniz. Bu tür ödemeler, davayı açan taraftan temin edilir. Tüm bu tarz işlemlerin tamamlanması ardından boşanma için dava açılır. Dilekçenin eksiksiz olması ve davanın en kısa sürede açılması için destek alabileceğiniz bir boşanma avukatı, sürecin de sorunsuz geçmesine katkıda bulunur. En iyi boşanma avukatı için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. Böylece davanın açılmasından sonuçlanmasına kadar olan süreçte endişe etmenize gerek kalmaz ve davanın stresini maksimum oranda azaltma olanağı ortaya çıkar. Boşanma avukatı ücretleri 2023 hakkında net bilgi alarak bütçenizi düzenleyebilir, en kısa sürede yıpratıcı bir davanın açılıp tamamlanması için ilk adımı atabilirsiniz. En iyi boşanma avukatı İstanbul Anadolu yakası için bir arayışınız varsa tek yapmanız gereken bizimle irtibata geçmek olacaktır.

Boşanma Davası İçin Gerekli Olan Evraklar Hangileridir?

Bir boşanma davası açılabilmesi için öncelikli olarak evliliğin sona ermesine neden olan yasal bir nedenin bulunması gerekir. Ardından bu yasal nedenleri net ve açık bir şekilde belirten boşanma dilekçesinin hazırlanması önemlidir. Boşanma dilekçesine ek olarak bazı evrakların hazırlanmasına özen gösterilmelidir. Boşanma davası için gerekli evraklarda eksiklik olması davanın açılmasını engeller. Bu nedenle boşanma avukatı tavsiyelerinden yararlanarak deneyimli bir yasal temsilci edinmek faydalı olur. Dava için istenen evraklar ise şu şekildedir:

  • Boşanma dilekçesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi 
  • Delil listesi

Şayet davayı açacak olan kişi Türk Vatandaşı değilse ve Türkiye’de evlenmişse tarafların evli olduğuna dair resmi belgeyi de dilekçeye eklemesi gerekir. Ayrıca dava için sunulan delillerin somutlaştırılmış olmasına özen gösterilmelidir. Tarafların delilleri somutlaştırmaması davanın uzamasına yol açar. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma avukatından destek alınması doğru olur. Böylece davanın hızlı ve verimli şekilde sonuçlanması sağlanır. Boşanma avukatı ücreti konusunda net bilgi edinmek için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Boşanmak İçin Ne Yapılır? 

Boşanmak isteyen çiftler veya eşlerden biri boşanma davası açma kararı vermişse aile ikametgahını bulunduğu yetkili aile mahkemesinde veya ikametgahını aldırdığı yetkili Aile mahkemesinde boşanma davasını açabilir. Aile kavramı kutsal bir kavramdır. Ortada şiddet aldatma , cana kast gibi mutlak boşanma sebepleri yoksa boşanma davası açmadan önce uzman aile terapistleri de profesyonel destek almaları sağlıklı olacaktır. Boşanma davalarında uzman avukatlar olarak aile birliğinin yıkılmaması için aile terapistliği görüşmelerini destekliyoruz. Boşanma davası açmak isteyenler bizimle iletişime geçtiklerinde olayı dinleyip olayda kesin bir boşanma sebebi yoksa eşlerden biri aile birliği ayakta tutmak ister ve çözüm ararsa mutlaka aile danışmanlarından destek almaları sağlıklı olacaktır. Bizler boşanma hukuku uzmanları olsak dahi hedefimiz boşanma davası açıp tarafları boşamak değil sağlıklı bir şekilde evlilik birliği devam edecekse bu duruma destek olmaktır. Boşanma davalarında uzman avukatların yapması gereken hareketlerden biri bu şekilde olmalıdır.   

 

Boşanma Avukatına Başvurmalı mıyım?

Bu tür davalarda boşanma avukatı tavsiyelerine göz atmak ve en iyi boşanma avukatından profesyonel destek almak çok önemlidir. Davalı ya da davacı olmanız, bu durumu değiştirmez. Her iki durumda da taraflara çok sayıda sorumluluk yüklenir. Boşanma davalarında çeşitli delillere başvurulması ve kanunlar tarafından belirlenen sürelere uygun hareket edilmesi gerekir. Tüm bu süreçlerle ilgili ufak bir detayın atlanmasında çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca boşanma davalarında tazminat, vekalet ücreti, harç, dava masrafı, nafaka, velayet gibi sayısız konuda aleyhte karar çıkmaması adına titiz bir çalışma yürütmek gerekir. Siz de açacağınız davanın sorunsuz bir şekilde tamamlanması adına profesyonel hukuki destek alabilirsiniz. En iyi boşanma avukatı İstanbul için yapmanız gereken ise bizimle irtibata geçmenizdir. Böylece tecrübeli boşanma avukatı edinebilir, dava sürecinin yükümlülüklerinden uzaklaşarak bu süreci daha sakin geçirebilirsiniz. 

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası açmayı düşünen taraflar için boşanma sürecinin uzunluğu oldukça önemlidir. Bununla birlikte bu tür davaların ne kadar süreceği tam olarak bilinemez. Davanın zorluğu ve detayları sürecin uzamasında etkili olur. Aile Mahkemesi’ne dilekçe verilmesi ve vezneden harç, yargılama gibi giderlerin ödenmesi sonucu açılan davanın ardından mahkeme dosyası tevzi edilir. Ardından ilgili mahkeme tarafından dilekçe ve dava şartları kontrol edilir. Böylece tensip zaptı hazırlanır. Tensip zaptının bir sureti davacıya verilirken diğer sureti ise boşanma davası dilekçesiyle birlikte davalı tarafa tebliğ edilir. Bunun üzerine davalının cevap dilekçesi sunması için 2 haftalık bir süre verilir. Dilekçe verildiği takdirde bu sefer tebliğ davacıya yapılır. Davacının da 2 hafta içerisinde dilekçeye cevap vermesi gerekir. Bu dilekçelerde 2. cevap da hakkı mevcuttur ve bu süreç dilekçeler teatisi olarak kabul edilir. Dilekçeler teatisinin tamamlanmasının ardından ilk duruşma tarihi belirlenir ve bu ilk duruşmada ön inceleme yapılır. Uyuşmazlık konusu, deliller, anlaşma olup olmayacağı gibi konular tartışılır ve değerlendirilir. Ardından esas davaya geçiş süreci başlar. 

Bu sürecin içerisinde birçok yasal yükümlülük bulunur. Bu yasal yükümlülüklerin belirli süre içerisinde yerine getirilmesi de çok önemlidir. Bu noktada iyi bir boşanma avukatı tutmanız size avantaj sağlar. Davanın işini bilen tecrübeli bir avukat tarafından takip edilmesi, sürecin hızlı bir şekilde tamamlanmasına imkan verir. Eksik evrak ya da yasal süreyi aşma gibi nedenlerle davanın uzaması söz konusu olmaz. En iyi boşanma avukatı İstanbul Anadolu yakası ihtiyaçlarınız için bizden destek alabilir, mümkün olan en kısa sürede davanın tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Boşanma avukatı tavsiyelerine göz attığınızda alanında uzman avukatlarımızın boşanma davalarındaki başarılı sonuçlarını kolayca görebilirsiniz.

hakim boşanma kararı aldıktan sonra

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Boşanma davalarında en hızlı sonuçlanan dava türü anlaşmalı boşanma davasıdır. Eşler aralarında maddi, manevi tazminat, evlilik içinde elde edilen taşınır taşınmaz mallar, nafaka, velayet ve benzeri konularda anlaşmışlarsa anlaşmışlarsa anlaşmalı boşanma davası açarak boşanmaları süre işlemlerin hızlı olması bakımından en doğru işlem olur. Anlaşmalı boşanma davası açmak için ilk önce resmi evlilik süresinin en az bir yıl devam etmesi gerekir. Taraflar bu süre dolmadan boşanma davası açarlarsa dosyayı inceleyen Aile Mahkemesi hakimi süre durumunu dikkate alarak dosya üzerinden davayı reddeder. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davası açmadan önce uzman boşanma avukatından danışmanlık ve tavsiyelerini almak boşanmak isteyen eşler açısından en doğrusu olur.  

Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına göre süre ve özellikle manevi yönden çok daha avantajlıdır. Çekişmeli boşanma davaları en az  bir veya bir buçuk yıl sürmesi, tarafların bu süreç içerisinde duruşmalara gelmesi, sürenin uzun olması sebebi ile eşlerin manevi yönden yıpranmalarına sebep olur. Çekişmeli boşanma davaları kimi ceza davalarından daha stresli ve zor geçebilir. Bu sebeple her boşanma davasında olduğu gibi bu davalarda çekişmeli boşanma avukatıyla çalışmak boşanma davalarında süreyi kısaltabilir.  

Anlaşmalı boşanma davası bir yıllık evlilik süresini dolduran  eşlerin  belirli konularda anlaşması neticesinde anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve dilekçeye ek olarak boşanma protokolü ile Aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesinin bulunmadığı küçük şehirler veya ilçe adliyelerinde bu görevi Aile mahkemesi sıfatı ile Asliye hukuk mahkemesi yerine getirir. Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra tensip zaptı ile duruşma günü verilir. 

 İstanbul, Ankara ve İzmir anlaşmalı boşanma davalarında ortalama bir veya bir buçuk ay sonrasına gün verilir. Bu davaya sadece taraflar boşanma avukatlarının katılması yeterli olmaz.  Eşler mutlaka duruşmaya katılmalıdır. Çünkü eşlerin imzaladıkları protokoldeki şartları kabul ettikleri ve boşanmak isteyip istemedikleri tekrardan sorulur. Taraflar duruşmaya kesinlikle gelmeli anlaşmalı olarak boşanmak isterlerse duruşmada hakim sorusuna karşı boşanmak istediklerini beyan etmelidir. Bu şekilde boşanma gerçekleşir. Ortalama beş iş günü içinde gerekçeli karar yazılır. Taraflara tebliğ edilir. Taraflar işlemleri hızlandırmak isterlerse boşanma istinaftan feragat dilekçesi sunarlar. Bunun neticesinde anlaşmalı boşanma davası kesinleşir.  

  Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerden birinin duruşma günü verilen tarihte katılmamak için haklı sebebi varsa anlaşmalı boşanma avukatı tarafından aile mahkemesine ön alım dilekçesi sunularak duruşma günü öne alınabilir. Bu durum bizim vekil olarak katıldığım davalara yurtdışında yaşayan müvekkillerimiz ve yurtiçinde İstanbul dışında çalışmak veya ikameti zorunlu olan müvekkillerimiz için meydana gelir. Öne alım taleplerimiz boşanma davalarında eni iyi ve haklı gerekçelerini sunmamız neticesinde kabul edilir.  

 

Anlaşmalı Boşanma Öne Alım Dilekçesi 

                                   İSTANBUL . AİLE MAHKEMESİ   

                                SAYIN HAKİMLİĞİNE 

  

DOSYA NO                                : 2023/…. Esas 

 

DAVACI

                           :  …..  

VEKİLİ

                           : Av. Muhammed Said YILMAZ   

                             Allianz Tower Plaza. Küçükbakkalköy Mah.  

                         Kayışdağı Cad. No:1 Kat:5  Ataşehir/İstanbul   

DAVALI

                            : ……….. 

                              

  

KONU

                           : Duruşma günü öne alım dilekçemizin sunulmasından

                                         ibarettir. 

  

AÇIKLAMALAR

: 

  

Sayın Mahkemenizde açılmış boşanma davasında davacı ve davalı taraf  işbu protokol Sayın Mahkemenize sunulmuştur. Ayrıca tarafların Almanya da yaşamaları müvekkilin Almanya da çalışması  sebebi ile ülkemizde ikametgah süreleri sınırlıdır.  Bu nedenle duruşma gününün  öne alınmasına karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.  

         Davacı Vekili  

Av. Muhammed Said Yılmaz

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır? 

Anlaşmalı boşanma davası, Dava dilekçesi ve dava dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü sunularak gerekli harç ve masrafların yatırılması ile Aile mahkemesinde açılır. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davalarına göre daha az yıpratıcıdır. Anlaşmalı boşanma davası ortalama bir buçuk ayda kesinleşirken çekişmeli boşanma davası ilk derece mahkemesi, istinaf ve yargıtay aşamalarıyla birlikte davanın kesinleşmesi üç yıldan beş yıla kadar uzayabilir. Bunun sebebi çekişmeli boşanma davasında bir çok konuda anlaşılmaması, tanık beyanları, ihtilaf konularına dair sunulan delillerin bilirkişiye gitmesi bu işlemleri çok uzatır. Bu işlemlerde eşler kadar bu işlemlerde tüm hukuki altyapıları sağlayan boşanma avukatı da yıpranır. Bu sebeple boşanma davaları tecrübeli boşanma avukatlarını da yıpratır.  

Anlaşmalı boşanma davası uzman boşanma avukatına vekalet verilerek gerekli işlemler yapılırsa temsil edilen davacı eş tarafından zaman ve manevi açıdan çok büyük faydaları olur. Boşanma davalarına bakan uzman avukatlar tüm işlemleri eksiksiz yaparak. Anlaşmalı boşanma protokolünü ayrıntılı şekilde hazırlar. Dava açma aile mahkemesinde duruşmaya katılım ve müvekkillerine en iyi hukuki desteği sağlayıp başarılı sonuçlar almalarını sağlar. Bu sebeple açılan boşanma davası başarılı bir şekilde sonuçlanır. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi 

 

                                  İSTANBUL ANADOLU ( ). AİLE MAHKEMESİ   

                                           SAYIN HAKİMLİĞİNE

 

DAVACI

                           : ………  

VEKİLİ

                                   : Av. Muhammed Said YILMAZ   

                         Allianz Tower Plaza. Küçükbakkalköy Mah.  

                         Kayışdağı Cad. No:1 Kat:5  Ataşehir/İstanbul  

 DAVALI

               :  ………….                               

KONU                                   : Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeni 

                                            ile  Anlaşmalı boşanma   talepli dava dilekçesidir. 

   

AÇIKLAMALAR                       :  

Müvekkilim  …..  ile eşi…….bir yıldan uzun süredir evliliklerini sürdürmektedir.  Bu evlilikten  ……  çocuğu/ları bulunmaktadır.  

Müvekkil ile davalı eş arasında uzun süredir ruhen ve fikren pek çok uyumsuzluk yaşanmaktadır. Gelinen noktada tarafların bir arada yaşamak için gösterdiği çabalar da yeterli olmamıştır. 

Evlilik birliğinin devamı müvekkil ve davalı eş adına artık çekilmez hale gelmiştir. Boşanma talebine dair davalı eşin de iradesi aynı yöndedir. Dolayısıyla işbu anlaşmalı boşanma konulu davanın ikamesi hâsıl olmuştur.   

Boşanmanın fer’i hükümlerini içeren ve eşlerin ortak iradelerini yansıtan protokol bilahare sunulacaktır. Eşlerin taleplerinin protokolde yer alan şekliyle kabulüne ve söz konusu protokolün Sayın Mahkemenizin kararının eki sayılmasına karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.  

 

HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK ve sair ilgili mevzuat. 

 

HUKUKİ DELİLLER  : Nüfus kaydı, tanık ve sair her türlü yasal delil.  

 

SONUÇ VE İSTEM 

 : Yukarıda izah edilen ve re’sen göz önüne alınacak diğer nedenlerle;  

  1. Davanın KABULÜ ile tarafların ortak iradeleri boşanma üzerine olduğundan ve gereken diğer şartlar da sağlandığından tarafların anlaşmalı olarak BOŞANMALARINA karar verilmesini,   
  2. Boşanma sonrası hususların protokoldeki şekliyle düzenlenmesini,  
  3. Ekli protokolün kararın eki sayılmasına karar verilmesini Sayın Mahkemenizden Saygılarımızla arz ve talep ederiz.  

Davacı Vekili 

Av. Muhammed Said YILMAZ  

 

EK   :   

  1. Boşanma Protokolü

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği  

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

Taraflar davacı ……, davalı……..işbu boşanma protokolünü ………Aile Mahkemesi’nde görülen boşanma davası dosyasına sunmak üzere tanzim etmişlerdir. Taraflar, karşılıklı rızaları ile aşağıdaki hususları kabul ve taahhüt etmiş olup bu hükümler çerçevesinde boşanma kararının tesisini talep ederler; 

1-Tarafların evlilik birliği içinde doğan müşterek çocuğun velayetinin Merve Ünal’da kalacağı konusunda anlaşmıştır. 

2-Müşterek çocuk fiilen davacı annede kalacaktır. Davalı baba ile müşterek çocuk arasında şahsi ilişki tesisi aşağıdaki şartlarda kurulacaktır. 

  • ….. tarihine kadar her hafta Pazar günü sabah saat 10:00 ila 18:00 arası müşterek çocuk baba ile vakit geçirecektir. …….. tarihinden sonra; her cumartesi günü sabah saat 10.00’da babası tarafından alınıp, Pazar günü akşam saat 18.00’a kadar baba ile kalacaktır.  Yaz tatillerinde 1 ay çocuk baba ile kalacaktır. Hangi ay olduğuna taraflar arasında anlaşarak karar verecektir. . Sömestr tatillerinde çocuk ilk hafta babada kalacaktır. · Kurban ve Ramazan Bayramlarında, ikinci gün alınıp üçüncü güne kadar müşterek çocuk davalı babada 

kalacaktır. 

3-Davacı ………., her ayın 5. Günü …..’a …….TL yoksulluk nafakası ödeyeceğini kabul ve taahhüt etmiştir. Nafaka oranı her yıl %25 oranında artırılacaktır. 

4-Davacı…… her ayın 5. Günü …… müşterek çocuğun masrafları için ……. TL ödeyeceğini kabul ve taahhüt etmiştir. 

5-Tazminat olarak, ….. gram ziynet eşyası …………tarihine kadar davacı ……… Tarafından…… ödenecektir. 

6-Düğünde takılan altın ve paralara ilişkin olarak tarafların birbirlerinden herhangi bir alacağı 

bulunmamaktadır. Ev eşyaları paylaştırılmış olup bu anlamda da tarafların birbirlerinden alacak ve talep 

hakkı bulunmamaktadır. İleriye dönük olarak bu haklarından vazgeçmişlerdir. 

7-Taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden Maddi- Manevi tazminat talep etmeyeceklerdir. Taraflar Boşanma işleminin akabinde herhangi bir sebeple mal rejiminin tasfiyesi, katılma payı alacağı ve benzeri sebeplerle hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını, dava açmayacaklarını kabul ve taahhüt ederler. 

8- Taraflardan herhangi biri işbu protokolden tümüyle veya kısmen vazgeçtiği ve işbu protokol hükümleri tamamen veya kısmen hükme esas alınmadığı takdirde, protokol bütün maddeleriyle geçersiz hale gelecektir. Boşanma davasının çekişmeli hale dönüşmesi ve/veya evlilik birliği içinde edinilmiş malların tasfiyesi davası açılması halinde işbu protokol içinde düzenlenen hükümler taraflar aleyhine bir karine oluşturmayacaktır. 

9- Taraflar birbirlerinden yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmeyeceklerdir. 

Toplam dokuz maddeden müteşekkil işbu protokol …… tarihinde İSTANBUL’da tarafların ortak rızaları ile mahkemeye sunulmak üzere 3 (üç) nüsha olarak tanzim ve imza olunmuştur. 

Davacı                                                                                       Davalı

Anlaşmalı Boşanma Gerekçeli Karar Örneği  

 

                 T.C. TÜRK MİLLETİ ADINA  

                      

                    İSTANBUL                                                                    GEREKÇELİ KARAR   

                    AİLE MAHKEMESİ 

  

ESAS NO

:  

KARAR NO

:  

DAVA

: Boşanma (Anlaşmalı) 

DAVA TARİHİ

: …….. 

KARAR TARİHİ

:  

KARAR YAZIM TARİHİ : ……. 

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan boşanma davasının yapılan açık yargılaması sonunda; 

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: 

Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin davalı ile evliliklerini sürdüremediklerini, ruhen ve fikren uyumsuzlukların yaşandığını, evliliğin çekilmez hale geldiğini, bu nedenle boşanmalarına karar verilmesini talep etmiştir.  

Davacı duruşmada: “Ben boşanmak istiyorum. Müşterek çocuğumuzun velayetinin anneye verilmesini, davalıya aylık …TL yoksulluk nafakası, ayrıca çocuk için aylık ….TL iştirak nafakası ödemeyi kabul ediyorum. Tazminat olarak …..gram … ayar altının …… tarihine kadar davalıya ödemeyi kabul ediyorum. Bunun haricinde başkaca Kendim için herhangi bir ziynet, para, ev eşyası, maddi manevi tazminat, mal rejiminin tasfiyesi, katılma payı alacağı,  vekalet ücreti ve mahkeme masrafı talebim yoktur, bu taleplerimden feragat ediyorum. Müşterek çocuğumuz üzerine Kayıtlı mal varlığı yoktur.” şeklindeki beyanını imzası ile tasdik etmiştir. 

 

Davalı duruşmada: “Bende boşanmayı kabul ediyorum. Müşterek çocuğumuzun velayetinin tarafıma verilmesini ve çocuk için aylık …… TL iştirak nafakası ile aylık ….TL yoksulluk nafakasının tarafıma ödenmesini talep ediyorum. Ayrıca…….. gram …. ayar altın ziynet eşyası  tarafıma ödenmesini talep ediyorum. bunun dışında başkaca herhangi bir  ziynet, para, ev eşyası, maddi manevi tazminat, mal rejiminin tasfiyesi, katılma payı alacağı talebim yoktur, bu taleplerimden feragat ediyorum.” şeklindeki beyanını imzası ile tasdik etmiştir. 

Davacı vekili duruşmada; Tarafların beyanları doğrultusunda boşanmalarına karar verilmesini, masraf ve vekalet ücreti  taleplerinin olmadığını imzası ile beyan etmiştir. 

Tarafların evlilik kayıtları celp edilmiş, davacı ile davalının …… tarihinde evlendikleri ve bu evliliklerinden ….. doğumlu ….. isminde bir çocuklarının bulunduğu belirlenmiştir.  

Açıklanan delillere göre, davacı ile davalının her konuda anlaştıkları, taraflar arasında TMK’nın 166/3. maddesindeki anlaşmalı boşanmanın tüm şartlarının oluştuğu ve evliliklerinin temelinden sarsılmış olduğu kabul edilmekle tarafların boşanmalarına karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki hüküm tesis olunmuştur.  

 

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 

1-Davanın KABULÜ ile; …… İli,  İlçesi, …. Köyü/mah. Cilt ….., hane …..’de nüfusa kayıtlı, …… ve ……’den olma, ….. doğumlu …… TC kimlik nolu davacı  ….. ile aynı hanede nüfusa kayıtlı ….. ve ……’den olma …… doğumlu  ……. TC kimlik nolu davalı…….’ın TMK.’nın 166/3 maddesi uyarınca BOŞANMALARINA, 

 

2-Tarafların müşterek çocuğu …… TC Kimlik Numaralı ……..’ın velayetinin  anneye verilmesine, 

3-Velayeti anneye verilen çocuğun,  her ayın 1. ve 3. Cumartesi günleri sabah saat 10.00’dan  pazar akşam saat 18.00’e dek, dini bayramların 2.günü saat 10.00’dan 3.günü saat 18.00’e dek, her yıl yarıyıl tatilinin 1. Günü saat 10.00’dan 7. Günü saat 18.00’e dek ve her yılın 1 Temmuz saat 10.00’dan 31 Temmuz saat  18.00’e dek babaya verilmek  suretiyle şahsi ilişki kurulmasına, 

 

4-Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren aylık çocuk için….. TL iştirak nafakası ile….. TL yoksulluk nafakasının davacıdan alınarak davalıya verilmesine, yoksulluk nafakasının her yıl %25 oranında arttırılmasına, 

 

5-….. gram …..ayar altın ziynet eşyasının  …… tarihine kadar davacı tarafından davalıya ödenmesine, 

 

6-Annenin  velayeti altında bulunan müşterek çocukların, varsa mal varlığı ile ilgili kararın kesinleşmesinden itibaren bir ay içinde Aile Mahkemesi’ne bildirimde bulunulmasına, kendisine velayet tevdii edilen kişinin ölümü halinde velayetin karşı tarafa geçeceğinden bu bildirimin diğer tarafça yerine getirilmesine, T.M.K.nun vesayet ve miras hukuku ile ilgili tüzüğün 4.maddesi gereğince,mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesi ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri mahkememize bildirmesine, 

 

7-Dilekçeye ekli …..tarihli anlaşmalı boşanmaya dayalı protokolün tastikine ve kararın eki sayılmasına, 

 

8-Tarafların birbirinden 4 ve 5 nolu kararlarda belirtilen nafaka ve ziynet haricinde başkaca ziynet, para, ev eşyası, maddi manevi tazminat, mal rejiminin tasfiyesi, katılma payı alacağı talepleri bulunmadığından bu hususlarda karar verilmesine yer olmadığına,  

 

9-Davacı tarafın yargılama gideri talebi bulunmadığından yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,  

 

10-Davacı tarafın vekalet ücreti talebi bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına, 

 

11-Peşin alınan harcın yeterliliğine,  hazineye irad kaydına,  

 

12-Karar kesinleştiğinde  ve talep  halinde  artan gider avansının davacıya iadesine,  

 

Dair  davacı vekili ve davacı ile davalının yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere  verilen  karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Boşanma davalarının anlaşmalı olabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekir. Ayrıca evliliğin sona erme nedeni, evlilik birliğinin sarsılması şeklinde ifade edilmelidir. Bu iki şartın oluşması durumunda eğer her iki taraf da boşanmayı istiyor ve davayı olduğu gibi kabul ediyorsa anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Bu tür anlaşmalı boşanma davalarında tarafların avukatı olsa bile hakim tarafları bizzat dinler ve iradelerini serbestçe açıklamalarını sağlar. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde dava kısa sürede sonuçlanır. Bu tür boşanmaların gerçekleşebilmesi için velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi detaylarda taraflar hemfikir olmalıdır. Ancak boşanma davasındaki taraflar arasında çocukların velayetine ilişkin uyuşmazlıklar söz konusu olmasa bile, eğer hakim gerekli görürse tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak, anlaşma üzerinde değişiklik yapabilir. Yapılan bu değişiklikler, taraflar tarafından da kabul edilmelidir. Bu durumda anlaşma sağlanamazsa boşanma hükmü verilemez. Anlaşmalı boşanmada gerekli prosedürlere uyulduğu takdirde tek celsede boşanmak mümkün olur. Bu noktada boşanma avukatı yol gösterici olur ve gerekli işlemleri usulüne uygun şekilde yaparak duruşmanın en kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Boşanma avukatı ücretleri 2022 hakkında bilgi edinmek için bizimle irtibata geçebilirsiniz. En iyi boşanma avukatı İstanbul Avrupa yakası ihtiyaçlarınıza yönelik olarak tek yapmanız gereken bizi aramak olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir, Nasıl Açılır?

Boşanma sürecinde tarafların birbirleriyle anlaşamaması ya da taraflardan birinin boşanmayı istememesi gibi durumlarda çekişmeli boşanma davası ortaya çıkar. Bu tür boşanma davaları oldukça zahmetli ve yıpratıcı bir süreç olarak karşımıza çıkar. Özellikle davanın açılma sürecinde boşanma dilekçesinin eksiksiz ve hatasız şekilde hazırlanmış olması gerekir. Bu nedenle en iyi boşanma avukatı için araştırma yapmak ve profesyonel hukuki destek almak çok önemlidir. Doğru hazırlanmayan boşanma dilekçesi davanın gereğinden çok uzamasına neden olur ve taraflar fazlasıyla yıpranır. Hem davanın kısa sürede tamamlanması hem de boşanmanın yaratacağı stresin minimize edilmesi adına boşanma avukatı edinmek doğru olur. En iyi boşanma avukatı İstanbul Avrupa yakası ihtiyaçlarına yanıt veren firmamız, alanında uzman ve deneyimli ekibiyle her zaman yanınızdadır. Boşanma avukatı ücreti konusunda merak ettiğiniz tüm detayları öğrenmek için bizimle iletişim kurabilir, her türlü boşanma davası için profesyonel destek alabilirsiniz. 

Velayet Davasında Avukatın Önemi

Evlilik dışı çocukların velayetini ilgilendiren konuların başında gelen velayet davaları, birçok boşanma davasının en önemli hususlarından biridir. Bu tür davalarda mahkeme özellikle çocukların yararını ön planda tutar ve bu konuda detaylı bir araştırma yapılmasını sağlar. Gerekli raporların edinilmesi sonucunda ise nihai karar alınır. Oldukça kapsamlı ve detaylı bir süreç olan bu tür davalarda alanında uzman ve deneyimli bir avukat edinmeniz gerekir. Boşanma avukatı İstanbul ihtiyacınıza yanıt veren firmamız, velayet davalarında da size kolaylık sağlar. Mahkemenin kararını etkileyen temel etken, çocuğun annesiyle mi yoksa babasıyla mı çok daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanına sahip olacağıdır. Bu noktada çocuğun üstün yararı ilkesine göre karar verilir. Bu nedenle avukatın gerekli kanıtları ve şahitleri bularak mahkemeye sunması çok önemlidir. Mahkemenin doğru kararı vermesine yardımcı olmak adına boşanma avukatı tavsiyelerinden yararlanmak gerekir. İhtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt veren ve her daim size yol gösterici olan bir yasal temsilci için bizden destek alabilir, boşanma avukatı ücretleri 2022 konusunda da netlik elde edebilirsiniz. Sadece velayet davalarında değil, boşanmada mal paylaşımı davası ya da nafaka taleplerine dair uyuşmazlıklar gibi diğer önemli hususlarda da uzman desteği almak adına bize danışabilirsiniz. 

Boşanma davalarında velayet kime verilir sorusunun cevaplarını bulacağınız ayrıntılı makaleye https://www.yanardagavukatlik.com/bosanma-davalarinda-velayet/ buradan ulaşabilirsiniz

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanma davalarında sıklıkla karşılaşılan ve merak edilen bir diğer önemli konu ise boşanmada maddi ve manevi tazminat davası olur mu sorusudur? Taraflardan birinin bu tür bir dava açabilmesi için öncelikle kendisinin kusursuz olması ya da diğer tarafa göre daha az kusurlu olması gerekir. Ayrıca boşanma davası için sunulan nedenler arasında mevcut ve beklenen menfaatlerin zedelenmiş olması da yer almalıdır. Bu tür durumlarda boşanma sebebiyle oluşan zararın tazmini açın maddi ve manevi tazminat talep edilebilir. Bu tür taleplerin oluşabilmesi için yasal olarak belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Boşanma avukatı İstanbul hizmetimizden yararlanarak uzman bir yasal temsilci edinebilir, dava için başvurunuzu kusursuz şekilde yapabilirsiniz. Bu tür davalarda avukat boşanma dilekçesiyle birlikte tazminat talebinde de bulunur. Duruma göre dilekçede yer almayan hususlar için daha sonra yeni bir talep de oluşturabilir. Tazminat talep eden tarafın mağduriyeti incelendikten sonra tazminat miktarı belirlenir. Bu noktada tarafların maddi güçleri de önemli bir ölçüt olarak kabul edilir. En iyi boşanma avukatı İstanbul Avrupa yakası için hizmet alabileceğiniz firmamızla iletişime geçerek boşanma avukatı ücreti konusunda bilgi alabilir, ayrıca boşanma süreciyle ilgili aklınıza takılan detayları sorabilirsiniz. Özellikle evlilik sözleşmesi, arabuluculuk gibi konularla ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenebilir, evlenmeden önce mal rejimine dair yapılacak her türlü sözleşme hakkında da bilgi alabilirsiniz. 

Boşanma Davasında Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

Boşanma süreci içerisinde Ailenin Korunması Kanunu’na göre alınması gereken tedbirler ve kararlar bulunur. Bu tedbirler ve kararlar sayesinde eşlerin barınması ve geçinmesi için uygun zemin hazırlanır. Ayrıca eşlerin mallarının yönetimi konusunda gerekli önlemler alınarak tarafların mağdur olmaması sağlanır. Özellikle çocukların korunması ve bakımının sağlanması için gerekli ve geçici tedbirler alınır. Bu tür detayları göz önünde bulundurarak kararını veren hâkim, sosyal ve ekonomik araştırmalar yaparak en doğru kararı vermeyi amaçlar. Bu noktada iyi bir boşanma avukatı tutarak gerekli kanıtların mahkemeye sunulmasını sağlayabilir, hâkimin karar vermesini kolaylaştırabilirsiniz. Bu sayede mahkeme çok daha kısa süre içerisinde sonuca vararak sunulan hizmetlerden yararlanmanıza imkân tanır. En iyi boşanma avukatı İstanbul arayışınıza yanıt veren firmamız, her zaman hizmetinizdedir.

Boşanma Avukatı Ücreti 2023 Senesinde Ne Kadardır?

Çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma avukatına ihtiyacı olan kişiler, ücretler konusunda bilgi edinmek ister. Her sene Türkiye Barolar Birliği  tarafından belirlenmiş olan asgari bir avukatlık ücreti bulunsa da avukatın uzmanlığına, davanın zorluğuna, davanın hangi şehirde görüleceğine ve ek masrafların oluşup oluşmayacağına bağlı olarak ücretlerde farklılık görülür.

Türkiye Barolar Birliği 2023 Yılı Avukatlık Ücret tarifesine göre, 9.200 Türk Lirasıdır. 

İstanbul Barosu Tavsiye Ücret Çizelgesine istinaden boşanma avukatı ücretleri;

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatlık Ücreti 27.000 Türk Lirası

Çekişmeli Boşanma Avukatlık Ücreti 40.000 Türk Lirası

Çekişmeli boşanma maddi ve manevi tazminat davalı uzman boşanma avukatlık ücreti ise 50.000 Türk Lirasıdır. 

Bu avukatlık ücreti; avukatın uzmanlığı, tecrübesi hukuk bürosunun kurumsallık durumuna göre ücretlerde değişiklik olur. Boşanma davalarına bakacak avukatların asgari ücret tarifesinde düşük bedel alması Avukatlık kanununa aykırıdır.  Suç teşkil eder. Uzman boşanma avukatının tecrübesine istinaden 100.000 veya 200.000 Türk lirası seviyelerinde çalışabilir. Boşanma avukatlığı yapabilir. 

 Türk Medeni Kanunu kapsamında yargılama giderleri ise temel olarak;

  • Başvurma harcı, 
  • Vekâlet harcı, 
  • Peşin harç, 
  • Gider avansı,
  • Vekâlet pulu şeklindedir. 

Tüm bu detaylarla ilgili bilgi edinmek ve davanızla ilgili boşanma avukatı İstanbul ücretleri hakkında kesin veri elde etmek adına bizimle iletişime geçebilir, merak ettiğiniz konularla ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. En iyi boşanma avukatı ihtiyaçlarınızda her zaman bize ulaşabilir kurumsal hukuk büromuz ve aile hukuku uzmanlarından oluşan Aile hukuku departmanımız ile iletişime geçebilirsiniz. 

İştirak Nafakası Nedir? Nasıl Belirlenir?

İştirak nafakası; boşanma davasında çocuğun velayeti kendisine verilmeyen tarafın, çocuğun geçim giderleri için verilen nafaka türüdür. İştirak nafakasının aylık olarak ödenmesi gereklidir. Nafakanın ödenmemesi durumunda icra ile tahsil edilebilir. Nafaka davası ile kanunda açıkça belirtilen bir miktar yoktur. Nafaka miktari hakimin takdirine bırakılmıştır.  Hakim tarafından ekonomik durumuna ve çocuğun ihtiyaçlarına bakılarak iştirak nafakası miktari belirlenir. 

Bu nafaka 18 yaşından küçük olan çocuklar için belirienmektedir ve nafaka ödemesi 18 yaşına kadar sürer, çocuğun 18 yaşını doldurması ile beraber sona erer. Çocuk 18 yaşından sonra maddi yardıma ihtiyaç duyuyorsa açacağı dava ile yardım nafakası talebinde bulunabilir.

Nafaka ödemekle yükümlü kişi, yükümlülüğünü yerine getirmezse yani nafaka ödemezse nafaka alan kişinin şikayeti ile üç aya kadar tazyik hapsi cezasına çarptırılır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma avukatı ücretleri Türkiye Barolar Birliği Asgari ücret tarifesi ve İstanbul barosu tavsiye ücret çizelgesine göre fiyat verilir. Uzman boşanma avukatları İstanbul barosu tavsiye ücret çizelgesine veya daha yüksek bedelle boşanma davasında vekilliği kabul edeceği için tavsiye çekişmeli boşanma avukat ücreti 40.000 TL dir.  Anlaşmalı Boşanma avukat ücreti ise 27.000 TL dir. İstanbul barosu tavsiye avukat ücret bedelidir. Boşanma davası avukatı asgari ücreti ise 9.200 Türk Lirasıdır. Bir avukat boşanma davası işi alacaksa bu bedeli altında alamaz. 

Anlaşmalı boşanma ücreti Barolar birliği asgari ücret çizelgesine göre 2023 yılında 9.200 Türk Lirasıdır. İstanbul barosu tavsiye ücret çizelgesine istinaden tecrübeli ve uzman avukat ücreti 27.000 Türk Lirasıdır.  

Özel sebepli boşanma davasını, boşanma sebebini gerçekleştirmeyen eş açabilir. Genel sebepli boşanma davasını ise daha az kusurlu veya kusursuz eş açabilir.

Herkesin bizzat dava açabilme hakkı bulunduğu gibi taraflar kendilerini avukat aracılığıyla da temsil ettirebilir. Kısaca boşanma davasında avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Küçük dürşürücü sözler söylemek, dış görünüşüyle alay etmek, suçlayıcı davranmak, hakaret etmek, tehdit etmek, sevmediğini söylemek, evden kovmak, özgürlüğünden yoksun bırakmak, ev işleriyle ilgilenmemek gibi daha pek çok duygusal şiddet uygulanmaktadır. Ve bunlar boşanma nedenleri arasında gösterilmektedir.

Üzerinden uzun süreler geçmiş olaylara ilişkin boşanma davası açılırsa dava reddedilir. Çok uzun sürenin geçmesi hakkın kötüye kullanıldığını gösterir. Ayrıca yaşanan olaylardan sonra evlilik sürdürülmüşse dava reddedilir.

Ceza avukatının aynı davada savunacağı kişi sayısında bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yani ceza avukatı aynı davada birden çok kişiyi savunabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, kişiler arasında menfaat çekilmesinin olmamasıdır. Örneğin; bir tarafın hakkını savunurken bu hak diğer tarafa zarar veriyorsa bu taraflar arasında menfaat çekişmesi olduğu kabul edilir. Bu yüzden ceza avukatı, iki taraftan birini seçmek zorundadır.

Boşanma davasında görevli mahkeme, aile mahkemesidir.

Ücretsiz boşanma yerine adli yardım talepli demek çok daha doğru olur. Boşanmak için gücü yetmeyen kişilere bulunulan ilin adli yardım bürosu avukat atar.  

Avukatlar dava başına Türkiye barolar birliği asgari ücret tarifesinde az olmamak üzere üst sınırı olmaksızın tecrübeleri ve uzmanlığına göre ücret üzerinde müvekkilleri ile anlaşabilirler. 2023 avukatlık ücretlerinde alt sınır olan asgari ücret vardır. Üst sınır yoktur.

Boşanma davalarını avukatsız olarak yürütmek isteyen kişiler yazdıkları dilekçe veya hazırladıkları protokol ile harç ve masrafları ödeyerek aile mahkemesinde boşanma davası açabilir. Aile mahkemesinde boşanma davası açma ücreti yaklaşık 720 Türk Lirasıdır. Boşanma avukatı vasıtası ile açılan davada yaklaşık 30 Türk lirası baro pulu ile vekalet ücreti olduğu için 750 Türk lirasına gelir. Avukatsız boşanma dava açma ücreti yukarıdaki gibidir.  

Boşanma davalarında dava açmaya gücü yetmeyenler için baroları adli yardımı birimi vardır. Boşanmak isteyen kişi iktisadi açıdan gücü yoksa o kişiye ücretsiz adli yardım boşanma avukatı atanır. 

Boşanma avukatı önceki zamanlarda tanıdık aracılığı veya çarşıya şehir ilçe merkezine inip tabela görüp gidip gidiliyordu. Artık böyle bir arayış kalmadı. Dijital dünyanın gelişmesi, boşanmak isteyenlerin kişilerin yakınlarının bu durumu öğrenmemesi için tanıdık olmayan ama güvenilir avukatlar ile çalışmayı tercih eder. En çok duyduğumuz cümlelerden biri şudur; etrafımda çok tanıdık avukat var ama ortak tanıdık akrabalar olduğu için yakınlarımın boşanma sürecine girdiğimi bilmesini istemiyorum şeklinde çok talep alıyoruz. Artık insanlar ilk gördüğü tabelaya yere girmiyor etraflıca araştırıyor. O sebeple dijital ve fiziki tüm ortamlardan rahatlıkla boşanma davası avukatı bulabilirsiniz. Lakin alanında uzman avukatlar ile çalışmak için avukatın geçmişi, sahip olduğu hukuk bürosu araştırılmalı, boşanma hakkında yazdıkları makaleler incelenmeli, alanında uzman boşanma avukatlarının olup olmadığı net bir şekilde irdelenmelidir. İlk ziyaret edilen avukatlık bürosu veya ilk araştırılan dijital dünyada hukuk bürosu ile çalışılmasını tavsiye etmeyiz. Boşanmak isteyen kişiler en az çift haneli hukuk bürosu araştırmalıdır. Alanında uzman en iyi boşanma avukatı bu şekilde bulunur. 

Boşanma davaları uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu sebeple alanında uzman boşanma avukatı ile çalışılırsa büyük avantajları olur. Şart değildir. Boşanma davasını açtıktan sonra ki süreçte de uzman avukatlari ile çalışabilirsiniz. Çalışmak istemezseniz tüm davanızın takipçisi olmanızı ve aile mahkemesinde tüm duruşmalara katılmanız çok önemlidir.  

Alanında Uzman Avukat İle Hemen İletişime Geç!

Call Now ButtonHemen Arayın